CV

U bent hier: CV

Jürgen Brucker

In mijn professionele praktijk als docent theater, regisseur en coach staat al sinds het begin het lichaam centraal. Hoe we ons lichaam inzetten en ons ermee uitdrukken. Hoe we de mogelijkheden ervan ontwikkelen en met beperkingen omgaan. Wat we laten zien of wat we proberen te verbergen. Deze fascinatie heb ik professioneel gemaakt door na mijn studie theater en dans mezelf verder te scholen in de Ontwikkelingsmotoriek van Niek Brouw (arts, Den Haag) en de opleiding tot creatiecoach te volgen bij Marinus Knoope. Mijn kennis over het lichaam en de anatomie heb ik daarnaast verdiept bij Professor Margot Groot (Universiteit Osnabrück).

 

“Ik heb de grootste ontwikkelingen doorgemaakt op momenten waarop ik aan de realisatie van mijn dromen werkte,
of ‘gedwongen’ werd door ziekte of crisis om naar binnen te gaan.”

 

Als 15-jarige zag ik een documentaire over Paula Abdul, een Amerikaanse zangeres en danseres. In de documentaire hoorde ik dat zij choreografe was; een woord dat samen met video’s over haar werk iets magisch in mij tot leven bracht. Ik wist ineens wat ik wilde worden: choreograaf. Na veel omzwervingen en het besef dat er in Duitsland (mijn geboorteland) weinig kans was voor het slagen van deze wens, kwam ik uiteindelijk via Zwitserland in Nederland terecht. In Arnhem op Artez Hogeschool voor de Kunsten ging ik theater en dans studeren. Vandaag de dag werk ik weliswaar niet als choreograaf, maar als regisseur, docent en coach/ trainer. Maar de fascinatie en het vormgeven van wat mensen beweegt en hoe mensen bewegen is altijd hetzelfde gebleven.

Ik leerde echter ook de andere kant van je eigen weg gaan kennen. In 2004 zorgde een té grote ambitie en té weinig geduld voor een periode van paniek. In deze fase leerde ik dat een crisis ook altijd een kans in zich heeft voor (grote) ontwikkelingssprongen. Ik kwam mezelf, oude opvattingen en waarheden tegen en stond uiteindelijk mentaal en lichamelijk sterker weer op. Daarnaast kwam ik juist door deze crisis in contact met de Ontwikkelingsmotoriek van Niek Brouw. De methode waar ik me van 2007-2009 professioneel in heb laten scholen.

Dromen, wensen en verlangens zijn terugkomende thema’s in mijn (theater-)werk. Ik heb een fascinatie voor mensen en figuren, die zoeken en strijden voor hun eigen weg.  En dit aspect is ook wat mij interesseert in het begeleiden, coachen en trainen van mensen. Tot 2014 vooral binnen het kunstvakonderwijs, met (semi)professionals en amateurs en. En sinds 2015 ook daarbuiten en binnen mijn bedrijf Studio Körper.

 

"Werken met wat mensen beweegt én hoe ze bewegen."